A komposztálás a hulladék-megelőzés egyik nagy praktikája, ugyanis az otthon keletkező hulladék majdnem fele olyan szerves anyag, amit komposztálással mi magunk hasznosíthatunk. A komposztálással a természeti körfogást utánozzuk, és ennek köszönhetően a zöld hulladékból a növények számára felvehető hasznos tápanyag és föld, magas humusz tartalmú komposzt keletkezik.
Ezért érdemes a konyhai- (zöldség- és gyümölcsmaradványok, kávézacc, teafű, tojáshéj, vágott virág), és a kerti hulladékokat (fűnyesedék, ágak, elszáradt növények) külön gyűjteni és helyben, fa keretben, műanyag silóban, fém hálóban, vagy éppen bontott téglából épített komposztálóban hasznosítani.
A komposztálás folyamata
Aprítás: A gyorsabb lebomlás érdekében ajánlatos a komposztálóba kerülő anyagokat 5 cm-nél kisebb darabokra aprítani.
A komposztáló feltöltése: A komposztáló aljára tegyünk valamilyen durva anyagot, pl. faaprítékot, hogy a levegőzést alulról biztosítsuk. Erre, ha van, kész komposztunk rakjunk belőle egy keveset a folyamat gyorsabb beindításához. Ezután rétegezzük a konyhából és a kertből kikerülő különböző fajtájú szerves hulladékokat. Zöldebb, nedvesebb, nitrogénben gazdagabb hulladékra fásabb, szárazabb, tehát szénben gazdagabb anyagokat rétegezzünk. A rétegek közé adhatunk adalékanyagokat (földet, kőzetlisztet, vagy szilikátásványokat) melyek javítják a komposzt minőségét, továbbá megkötik a helytelen kezelés miatt keletkező kellemetlen szagú gázokat is
Keverés: Komposztkészítésnél fontos a keverés és az átrakás! A bomlási folyamat első szakaszának végén (5-6. hét) keverjük jól össze a komposzthalmunkat. Hogy jobb minőségű komposztot kapjunk, a keverést 6-8 hetente ismételjük.
A friss komposzt elkészülési ideje 4-6 hónap, de ez csak a talaj felszínén használható, kiégetheti ugyanis azt. Ideális bogyósok, fák, cserjék, veteményesek őszi betakarására. Pázsit és földkeverékek számára viszont alkalmatlan.
Az érett komposzt (8-12 hónap) sötétbarna színű, földszerű, egynemű, az erdei talajra emlékeztető szagú. A földdel összekeverve lassan hat, valamennyi növénykultúra számára felhasználható.
Tippek:
- 1-2 havonta érdemes átforgatni, összekeverni a komposzthalmot (a külső részt középre forgatni), hogy gyorsabban komposztálódhasson a tartalma
- nedvesen kell tartani (és időnként ellenőrizni, hogy ne száradjon ki, de ne is ázzon szét teljesen)
- félárnyékos helyen állítsuk fel a komposztálót vagy komposzthalmot, a túlzott felmelegedés és kiszáradás megelőzése végett
- a kész komposztot felhasználás előtt rostáljuk át, ha lehetséges és a nem komposztálódott vagy darabos részeket adjuk az új komposzthoz
- nagy mennyiségű falevelet (elégetés helyett) érdemes külön komposztálóban gyűjteni, és apránként adni a készülő komposzthoz
Miért komposztáljunk?
- Csökkentjük a környezetünkben felhalmozódott hulladék mennyiségét.
- Elősegíthetjük a természet körforgását.
- Fizikai aktivitás, amely jótékony hatással van a szervezetre.
- A komposzt hatására csökken a fák és a növények vízigénye.
- A komposzttal kezelt földből származó táplálék vitamin- és ásványanyag tartalma magasabb.
- A komposzt kiegyensúlyozza a talaj pH-értékét.
A komposzt anyagok előnyös tulajdonságai:
- A komposzt javítja a talaj szerkezetét, segíti levegőzését
- Segíti a talajban élő élőlények aktivitását
- Jó vízmegkötő képességgel rendelkezik
- Biztosítja a növények tápanyag igényét, melytől gyorsabban csíráznak, és egészségesebbek lesznek a növények
- A műtrágyával szemben lehetővé teszi a tápanyagok folyamatos felvételét
- Megkötheti a talajban előforduló méreganyagokat
Mi kerülhet a komposztálóba?
Konyhai hulladékok: gyümölcs, zöldség, krumpli, tojáshéj, kávézacc, tea-filter tartalma, elhervadt, vágott virág, elszáradt cserepes növények (cserép nélkül) stb.
Kerti hulladékok: elnyílt virágok, lehullott gyümölcs- és zöldség, ágak, gallyak, lombok, fűnyesedék, kerti gaz
Mi ne kerüljön a komposztálóba?
- Főtt ételmaradék (főként hús és hal, mártások és leves-maradékok), kenyér és csont
- Hamu (vagy csak nagyon kis mennyiségben)
- Üveg, fém és műanyag (idegen anyagot)
- Színes újság
- Pelenka, porzsák tartalma
- Fáradt olaj, vegyszerek, festék, elem, növényvédő szer, gyertya maradék (semmiféle veszélyes anyag!)
A Zöldzemplén program keretén belül 6.000 darab 300 literes műanyag komposztáló kerül kiosztásra elsősorban azokon az 1.500 fő alatti településeken, ahol egyelőre nem megoldható a zöldhulladék házhoz menő szelektív gyűjtése.